Upotreba veštačke inteligencije (AI) u industriji naglo se širi, a pravi pokazatelj za to je Nemačka, čija industrija je među najrazvijenijima na svetu. Već 12 odsto kompanija na nemačkom tržištu svoje proizvodne pogone bazira na veštačkoj inteligenciji.

robot-507811_1920Najnovija istraživanja je na sajmu industrije u Hanoveru obelodanio predsednik udruženja kompanija u nemačkom IT sektoru Bitkom Achim Berg. – Veštačka inteligencija osvaja fabrike munjevitom brzinom – istakao je Berg, dodajući da nove tehnologije imaju potencijal da naprave “pravu revoluciju” u industriji.

Prema istraživanju “Bitkoma”, polovina svih kompanija svoje poslovne planove zasniva na pretpostavci da će mašinsko učenje doneti ogromne promene u poslovanju. Istraživanje navodi da čak 47 odsto anketiranih biznis menadžera od novih tehnologija očekuje poboljšanje produktivnosti, dok njih 39 odsto smatra da će veštačka inteligencija omogućiti predviđanje problema u održavanju.

U ovom trenutku je četvrtina svih proizvodnih mašina u nemačkoj industriji povezana na Internet, a svaka deseta kompanija je umrežila svoje pogone, pokazuje istraživanje. Tokom 20019. godine industrijske kompanije planiraju da ulože oko pet odsto svojih ukupnih prihoda u IT i srodne sektore, tvrde u Bitkomu.

Povezane novosti