DAF Trucks je u svoje šlepere ugradio novu sigurnosnu funkciju DAF City Turn Assist zarad što veće bezbednosti pešaka i biciklista. Ova funkcije je dostupna kao opcija na kamionima 4×2 FT i 6×2 FTP.

DAF City Turn Assist je sigurnosna funkcija osmišljena da upozorava vozače vizulenim i zvučnim upozorenjima, kada su u okruženju drugi učesnici u saobraćaju kao što su pešaci, biciklisti, motociklisti i automobili u bočnoj zoni šlepera. Ovaj sistem, ne samo da upozorava vozača na manje brzine tokom vožnje unutar urbanih sredina, već otkriva ostale učesnike u saobraćaju, u susednoj traci, prilikom menjanja trake, ili u spajanju sa drugim trakama ili ulicama.

DAF City Turn Assist koristi radar kako bi osigurao optimalno otkrivanje objekata, čak i u lošim uslovima vidljivosti. Na strani suvozača je radarska jedinica kratkog dometa postavljena na, ili u blizini stražnjeg blatobrana, a robusna konstrukcija je razvijena za rad u najtežim uslovima.

Upozorenja se prikazuju preko LED displeja, postavljenog na A stub na strani suvozača, u blizini bočnog ogledala. Kada se aktivira desni žmigavac, mogu se dobiti i zvučna upozorenja. Sistem  DAF City Turn Assist se može ugraditi fabrički, ali i naknadno uz instalaciju kompletnog sistema (radar, displej i pripadajući kablovi).

DAF City Turn Assist se nudi kao opcija na Euro 6 4×2 FT i 6×2 FTP šleperima, sa motorima MX-11 i MX-13, kao i na CF Electric (sa volanom sa leve strane). Za modele CF i XF sa volanom sa desne strane, DAF već nudi opcione fotoaparate i senzorske sisteme koji pomažu u zaštiti ranjivih učesnika u saobraćaju za tržišta u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Povezane novosti