Snaga Rapidex-a je u njegovim kupcima. Uzajamno poverenje govori o dobrom poslovanju. Ali rast i razvoj naše kompanije najbolje se ogleda u merljivim rezultatima. Kada se podvuče crta, brojevi ne lažu, a da u svakom trenutku postoje hirurški precizni podaci brine sedmočlana ekipa Sektora računovodstva. 

– Da bismo funkcionisali kao savršena mašina, svaki deo mora perfektno da radi, a naš pogotovo. Kod nas ni najmanja greška ne sme da postoji, niti je ijednoj kariki dozvoljeno da iskoči. Redovnim i ažurnim radom i kontrolom, dobrom komunikacijom i koordinacijom, postižemo rezultate kojima se ponosi naša firma, pojašnjava Marko Erić, šef Računovodstva Rapidex-a.

Petnaest poslovnih jedinica u celoj Srbiji prolazi kroz njegove i i ruke još šest dama. A tu je i briga o ostatku kompanije rasprostranjene na još dve države, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu. Računovodstvo je neminovno upućeno na druge sektore firme, naročito na kupovinu i prodaju. Jedni drugima pomažu i olakšavaju posao, a sa stalnim rastom poslovanja Rapidex-a, uvećava se i broj zaposlenih. Neko ko je u našoj velikoj porodici bio i kada je brojala samo sedam članova je Rada Đurić.

– Već 17 godina sam u Rapidex-u, a sada nas je skoro 20 puta više nego tada. Nekada su se plate ručno računale. Moralo je sve da se nosi u Službu društvenog knjigovodstva. Nije bilo platnog prometa preko banaka. Mlađima je možda teško da shvate kako smo radili pre pojave Interneta. Na primer, sam elektronski način plaćanja predstavlja ogromnu uštedu vremena, a taj tehnološki napredak omogućava nam da brže i kvalitetnije obavljamo posao, naglašava Rada.

Računovođe vreme mere od PDV-a do PDV-a.

– Tokom obračunskog perioda, sve ulazne i izlazne fakture treba da budu proknjižene. Zaprimio si fakturu, proknjižio, odložio i platio. To, kao da je najjednostavniji postupak na svetu, predočava naša Rada, koja odgovornost u poslu smatra najvažnijom osobinom računovođe.

Na pitanje kako izgleda raditi isključivo među ženama, Marko, šef Sektora računovodstva, kroz smeh odgovara da je naučio da ih razume, ali da je dobro da se ponekad „isključi“.

– Trudimo se da tokom radnog vremena, koje iziskuje maksimalnu ozbiljnost, nađemo vremena i povod za šalu. U protivnom, bilo bi nam previše monotono, veli Marko.

Rada dodaje da je u Računovodstvu više žena, jer muškarci nekada nemaju dovoljno strpljenja da nađu gde je ta jedna para koja nedostaje.

– Bože, kako sam sitničava, kao da sam računovođa, citira Rada popularnu izreku, navodeći da takav posao očvrsne i ličnost koja se njime bavi.

Kada neko radi u računovodstvu, ne može posao da ostavi iza sebe, zatvarajući vrata kancelarije. Barem u podsvesti, odnesu se brojke i kući, pa se neretko pojave i u snu. A kako i ne bi kada, na primer, samo ove godine u Rapidex-u je bilo 25.000 domaćih ulaznih faktura. Vrednost inostranih suvišno je i pominjati.

– Računovodstvo je filter. Tu se na kraju sve slije i otkrije, a kockice sklope. Godina za nama govori da Rapidex i dalje napreduje, u svakom smislu, i brojčano i vrednosno, napominje Rada.

“Čisti papiri” su im satisfakcija.

– Svi misle da je računovodstvo dosadan i šablonski posao, ali nije tako. Ulazeći u sferu zakonskih propisa i računovodstvenih standarda, nama rad postaje zanimljiv i tera nas da dalje istražujemo. A satisfakciju nam predstavljaju i čisti pokazatelji pred svakom inspekcijom. Ipak, srž svega je da postoji dobar kolektiv, da su ljudi ljudi, a baš tako je u Rapidex-u, kaže Marko Erić.

Povezane novosti