Donosimo vam 9 saveta o tome šta je najvažnije da proverite i osigurate u svojim kamionima na samom ulasku u sezonu snega na putevima.

 

  1. Proverite sisteme za grejanje kabine – WEBASTO EBER SPACHER – nisu korišćeni od prošle zime i potrebno ih je pokrenuti s vremena na vreme kako ne bi došlo do toga da rotirajući delovi “zapeknu” i prouzrokuju kvar.
  2. Proverite koja je tačka mržnjenja rashladne tečnosti motora – antifriza i “pojačajte” je. U Rapidex trade-u nudimo antifriz za sve tipove hladnjaka koji se može dolivati bez obzira na to koju vrstu rashladne tečnosti trenutno vozila imaju u sistemu.
  3. Zbog kraćeg trajanja dana i smanjene vidljivosti u zimskom periodu, proverite farove i signalizaciju kako biste “videli i bili viđeni” od strane drugih učesnika u saobraćaju.
  4. Zamenite filtere kabine, kako se stakla ne bi “maglila” i ometala vožnju, a ujedno obezbedite i kvalitetniji vazduh u kabini.
  5. Proverite metlice brisača i zamenite ih ukoliko su loše, predstoje nam meseci sa dosta padavina kada će ovaj sistem stalno biti u “punom pogonu”.
  6. Proverite akumulatore – dopunite ih ili zamenite ukoliko je potrebno, jer padom temperature i oni rade u težim uslovima i često se dešava da mnoga vozila u jutarnjim satima ne mogu da pokrenu motor zbog loših akumulatora.
  7. Proverite tečnost protiv smrzavanja vazdušne instalacije kočionih sistema. Tečnost protiv smrzavanja i korozije vazdušnih kočnica je izrađena na bazi mešavine nižih alkohola i dodataka protiv korozije, poput antifriza, može se koristiti u toku cele godine, ili samo u vremenskim uslovima kada je temperatura niža od 0 °C.
  8. Zamenite filtere isušivača vazdušne instalacije kočionih sistema, jer sa vazduhom u sistem ulazi i vlaga (ukoliko je filter zaprljan) i kondenzacijom se voda smrzava i oštećuje ventile i izaziva kvarove za čije je popravke posle potrebno izdvojiti velike sume novca.
  9. Proverite da li imate lance za vožnju po snegu u vozilu, jer u većini zemalja u regionu oni su obavezna zimska oprema koju mora da ima svako vozilo

Povezane novosti