Saša Milenković sada je nadaleko poznati majstor, a mnogima je već više od dve decenije nezaobilazan njegov Remontni centar vozila „Milenković“, u Popovcu kod Paraćina.

– Deda, otac i stric bili su građevinci, ali ja sam otišao na drugu stranu, jer sam voleo mehaniku od malih nogu. Počeo sam da se učim ovom poslu pre 30 godina, odmah nakon osmog razreda Osnovne škole, priseća se Milenković.

O svom poslu Saša govori sa najvećom ljubavlju, koju želi da prenese i na sina Bobana, kome je ostavio da vodi servis u Popovcu, a on je firmu otvorio i u Lastvi, nadomak Budve.

– Sin sa mnom radi već pet godina. Od prvog razreda gimnazije počeo sam da ga vodim na teren, gde smo mi vrlo često, pa je mogao da sazna šta znači zaraditi pare na auto-putu. Sa nama, u administraciji, radi i ćerka Biljana. A u Budvi, već možemo da govorimo o dobrom početku poslovanja. Tamo je puno autobusa i firmi koje koriste kamione, kipere i miksere.

U Popovcu, pak, za Milenkovića imalo bi posla i za duplo veći od sadašnjeg, inače velikog servisa, gde se u isto vreme na kanalu nađe i po sedam kamiona, a dvorište je često prepuno. Tu su uglavnom radnici sa zavidnim iskustvom, njih 11. Pojedini su kod Milenkovića zaposleni i po 18 godina. Mušterije uglavnom dolaze iz Beograda, Kruševca, Trstenika i čitavog Rasinskog okruga.

– Mi vršimo popravku kompletnog vozila, od remonta motora do menjača i diferencijala. Imamo i najsavremenije dijagnostike za MAN, Mercedes, Volvo, Scania, Wabco-vu i Krorr-ovu za prikolice, kao i univerzalnu italijanske TEXA, koja pokriva širok opseg vozila.

U servisu u Popovcu sreću se vozila najnovije generacije, a 90 odsto koristi se za međunarodni transport u Nemačkoj, Rusiji, Kazahstanu, Kirginstanu. Moraju da budu sa motorima Euro 3, 4, 5 i 6, a najstarije koje može da se tu vidi je 2003. godište, i to isključivo MAN, Mercedes i Volvo.

– To nam je važno radi efikasnosti posla. Mnogo ulažemo u dijagnostike I nema smisla da radimo na starim vozilima. Stalno težimo usavršavanju, u čemu nam je mnogo pomogao Rapidex, organizujući različite edukacije. Vodili su nas i u Valeo, organizovali su nam Wabco seminare, posetu C.E.I. – Construzione Emiliana Ingranaggi. Na taj način dobili smo ogromnu podršku. U stvari, ne bismo ni bili to što jesmo, da nas u svemu nije pratio Rapidex, naglašava Milenković.

Paraćinska ispostava naše kompanije bila je oslonac RCV „Milenković“, a zahvaljući toj firmi i naša prodaja je napredovala. U servisu imaju i magacin sa našim delovima, jer su im stalno potrebni. Osim kamiona, vrše i remont prikolica i autobusa MAN i Mercedes, što im je uža specijalnost.

– Ne postoji to što mi ne možemo da popravimo. Dokazali smo se na terenu širom Evrope, izuzimajući Skandinaviju. Znali smo da budemo i po dva puta nedeljno u Nemačkoj, da prilikom jednog odlaska obavimo dva posla u Turskoj, išli smo i na Karpate, do Sankt Peterburga, u Aziju, do sirijske granice…, nabraja Milenković prebogata iskustva, navodeći da se mesečno prelazilo i po 13.000 kilometara, a do sada iza sebe on i njegove kolege imaju više od dva miliona kilometara na terenu u poslednjih 15 godina. I na najudaljenijim destinacijama su brzi i efikasni.

U servisu u Popovcu zna se red pranje vozila, dijagnostika, defektaža, a nakon otklonjanja kvara, sledi 60 kilometara test vožnje. A ko god servisira vozilo u RCV „Milenković“, „pokriven“ je gde god da se nađe u svetu. U saradnji sa firmom RM Stubica održavaju i vozni park manastira na Kosovu i Metohiji. Predstavnici njegove firme bili su gosti Manastira Visoki Dečani. Milenković s ponosom govori i o Popovcu i okolini rodnog mu sela Zabrega, gde se nalazi čak 14 manastira, pa se taj kraj naziva i mala Sveta gora.

Povezane novosti