Ozbiljni vozači i vlasnici komercijalnih vozila uveliko razmišljaju o pripremama za zimsku sezonu, a Rapidex trade ima potpuno zaokruženu ponudu, kroz obezbeđivanje svih neophodnih koraka za što bolju proveru i opremanje kamiona i autobusa za hladne dane.

U zimskim mesecima vozila su izložena dodatnim eksploatacionim naporima i surovijim uslovima, nego tokom ostatka godine, a najbolja stvar koju možete učiniti za vaš kamion je da po povoljnim cenama nabavite originalne i kvalitetne rezervne delove i obavite određene servisne radnje koji će i po hladnom i promenljivom vremenu vožnju i poslovanje učiniti maksimalno pouzdanim.

Mi imamo sve za nesmetan rad vozila i obavljanje vožnje u zimskim uslovima, počevši od: rashladne tečnosti motora – antifriza; lanaca za vožnju po snegu; filtera kabine i filtera isušivača; metlica brisača; delova sistema za grejanje kabine WEBASTO i Eberspacher sistema; tečnosti protiv smrzavanja kočione instalacije – tzv. WABCOTHYL-a; delova karoserije – branika i krajeva branika; senzora ECAS sistema koji su izuzetno osetljivi na niske temperature; motora brisača i grejača kabine; akumulatora; hladnjaka grejanja i još mnogo toga iz našeg bogatog asortimana.

Praktični saveti:

– Proverite sisteme za grejanje kabine – WEBASTO/EBERSPACHER – nisu korišćeni od prošle zime i potrebno ih je pokrenuti s vremena na vreme kako ne bi došlo do toga da rotirajući delovi “zapeknu” prouzrokuju kvar.

– Proverite koja je tačka mržnjenja rashladne tečnosti motora – antifriza i “pojačajte” je.

U Rapidex trade-u nudimo antifriz za sve tipove hladnjaka koji se može dolivati bez obzira na to koju vrstu rashladne tečnosti trenutno vozila imaju u sistemu.

– Zbog kraćeg trajanja dana i smanjene vidljivosti u zimskom periodu, proverite farove i signalizaciju kako biste “videli i bili viđeni” od strane drugih učesnika u saobraćaju.

– Zamenite filtere kabine, kako se stakla ne bi “maglila” i ometala vožnju, a ujedno obezbedite i kvalitetniji vazduh u kabini.

– Proverite metlice brisača i zamenite ih ukoliko su loše, predstoje nam meseci sa dosta padavina kada će ovaj system stalno biti u “punom pogonu”.

– Proverite akumulatore – dopunite ih ili zamenite ukoliko je potrebno, jer padom temperature i oni rade u težim uslovima i često se dešava da mnoga vozila u jutarnjim satima ne mogu da pokrenu motor zbog loših akumulatora.

– Proverite tečnost protiv smrzavanja vazdušne instalacije kočionih sistema. Tečnost protiv smrzavanja i korozije vazdušnih kočnica je izrađena na bazi mešavine nižih alkohola i dodataka protiv korozije, poput antifriza, može se koristiti u toku cele godine, ili samo u vremenskim uslovima kada je temperatura niža od 0 °C.

– Zamenite filtere isušivača vazdušne instalacije kočionih sistema, jer sa vazduhom u sistem ulazi i vlaga (ukoliko je filter zaprljan) i kondenzacijom se voda smrzava i oštećuje ventile i izaziva kvarove za čije je popravke posle potrebno izdvojiti velike sume novca.

– Proverite da li imate lance za vožnju po snegu u vozilu, jer u većini zemalja u regionu oni su obavezna zimska oprema koju mora da ima svako vozilo.

Preporuka Rapidex trade-a:

Sistemi za grejanje kabine Webasto i Eberspacher
Rashladna tečnost MCM
Filteri kabine Hengst i Valeo
Filter isušivača vazdušne instalacije WABCO, Knorr, Haldex
Zimski lanci Veriga, sa sertifikatom ÖNORM
Akomulatori BANNER
Motori, mehanizmi i metlice brisača
Sijalice i rasveta

Povezane novosti