Posle velike međunarodne potrage, kompanija DAF je “iskopala” najstariji DAF kamion koji je još uvek u upotrebi, a u pogonu je gotovo svaki dan. Kamion o kom je reč je zapanjujuće “živahan”.

Reč je o modelu A1600 u vlasništvu Frica i Nikija Hefnagelsa, koji ga koriste za prevoz svoje zabavne mašine po zabavnim parkovima širom Holandije. “Da, naravno da ga koristimo kao i svaki drugi kamion”, rekao je Fric. “A šta bismo drugo radili sa DAF kamionom?”.

DAF je najavio traženje najstarijeg kamiona još početkom 2018. godine, u kojoj je kompanija obeležavala svoj 90. rođendan. Pretraga je započela videom na društvenim mrežama koji prikazuje trgovca stokom koji upravlja svojim DAF-ovim kamionom po celoj Irskoj još od ranih 1980-ih. Video je pregledan gotovo pola miliona puta, što je izazvalo lavinu prijava za titulu. Odgovori su dolazili iz svih krajeva sveta, a najstariji kamion je pronađen gotovo u “zadnjem dvorištu” fabrike DAF u Ajndhovenu, u selu Bakel.

Korisnički centar kompanije je bio preplavljen izveštajima o vozilima koja su bila u upotrebi od kasnih 1950-ih i ranih 1960-ih. Ali nisu svi ovi veliki kamioni ispunili kriterijume. Pobednik je morao da bude kamion koji se još uvek redovno koristi za komercijalni prevoz na javnim putevima.

Fotografija koju su DAF-u putem Fejsbuka poslali otac i sin Fric i Niki Hefnagels prikazuje ni više ni manje već četiri klasična DAF kamiona, sva četiri u vrhunskom stanju zahvaljujući stalnoj brizi i pažnji koju dobijaju.

“Naša lunapark-atrakcija je zabavna mašina zvana “Cake Walk”. Glavni posao ovih DAF kamiona je prebacivanje velike konstrukcije od sajma do sajma”, objašnjava Fric Hefnagels: “Osim 2800 iz 1975. i 1600. iz 1971. godine, imamo dva A1600. Jedan od tih naših kamiona, DAF-ovih “žaba” (nadimak ovih kamiona zbog “žabolikog” izgleda kabine) proizveden je 1968. a drugi 1969. godine. Ne mazimo ih preterano zbog njihovih godina”, dodao je vlasnik ovog sjajnog primerka kamiona koji ne planira da u skorije vreme prestane da ga koristi.

Povezane novosti